De Cocker Spaniel:

De Cocker Spaniel is een bijzondere hond. Normaliter werden alle Spaniel soorten onder één naam gezien. Echter, rond 1800 kwam de eerste melding van een Cocker Spaniel. Deze naam zou voortkomen uit het feit dat deze hond meeging op de jacht naar een woodcock. Dit is een houtsnip en tijdens de jacht hierna werden speciale soorten Spaniels ingezet, de Cocker Spaniels. De eerste Cocker Spaniel zou Obo geweest zijn, een hond van James Farrow. In 1902 kreeg het ras officiële erkenning in Engeland. Van origine is de Cocker Spaniel een zeer slimme, bijna intelligente hond. Hij is nieuwsgierig en weet precies wat hij waar moet doen.

Uiterlijk

De Cocker Spaniel wordt gekenmerkt door een niet al te groot lichaam. Hij heeft een staart die altijd kwispelt. De verhoudingen van zijn lichaamsdelen zijn normaal, maar zijn kop staat als het ware een verdieping hoger dan zijn lichaam. Dit geeft hem de karakteristieke uitstraling die je van een Cocker Spaniel zal kennen. Omdat de meeste honden lang haar hebben dat krult, zie je soms niet duidelijk waar zijn poten zitten. Het haar is zeer glad en de vacht kan allerlei kleuren hebben. Ook verschillende kleurencombinaties komen voor.

De Cocker Spaniel is geen grote hond met een schofthoogte van zo’n 35-40 centimeter. Het is ook geen zware hond, hij weegt tussen de 10 en 15 kilo. Hij lijkt meer te wegen door veel haar, maar dat is gezichtsbedrog.

Soorten Cocker Spaniel

Er zijn twee belangrijke soorten van de Cocker Spaniel, de Engelse Cocker Spaniel en de Amerikaanse Cocker Spaniel. De Engelse wordt gezien als de basis hond. Deze hond is wat bedoeld wordt met een Cocker Spaniel. De Amerikaanse is gefokt uit een Engelse. De eerste Amerikaanse hond stamt uit ongeveer 1880, niet ver na het ontstaan van de Engelse variant. Pas in 1946 werden het echt twee aparte soorten honden, tot die tijd was het één soort volgens de autoriteiten.

De Amerikaanse variant heeft een iets spitsere kop dan een Engelse. Dat is meteen het grootste verschil, want verdere verschillen zijn nihil. Qua kleur van de vacht en vorm van de vacht is het ongeveer hetzelfde en hebben de varianten nauwelijks verschil. Sommige mensen stellen als verschil dat de Amerikaanse langere oren heeft, maar dit kan ook komen omdat hij simpelweg een andere kop heeft.

Karakter

Beide soorten van de Cocker Spaniel zijn te karakteriseren als enorm lief en zachtaardig. De honden doen niet moeilijk over aanpassen en zijn daarom prettig om in huis te hebben. Het zijn echte gezelschapsdieren, ze zoeken mensen graag op. Een belangrijke karaktereigenschap is hun intelligentie. De honden zijn erg slim en nieuwsgierig. Ze mogen buiten graag spelen en wandelen, ze zijn namelijk erg actief. Echter kunnen ze zich binnen direct aanpassen en gehoorzamen ze snel.

De honden zijn niet snel bang en echte gedragsveranderingen zal je bij deze hond niet zo snel aantreffen. Ze blijven hun hele leven lief, gehoorzaam en slim. Daarom zijn het prima dieren om bijvoorbeeld in huis te hebben als je ook kinderen hebt die in huis opgroeien.

Contactgegevens

Telefoon: 06 237 601 89
Email: contactpagina
KvKnr: 53442482
Adres: Egelveen 110, 3205 AV, Spijkenisse